:::: MENU ::::

R2PLive

A global portal of R2P-related media articles for students, scholars, and civil society.

NATUURRAMPEN ‘Een humanitaire macht is sneller’ – ‘China geeft de Birmese junta het goede voorbeeld’

Europe

NATUURRAMPEN ‘Een humanitaire macht is sneller’ – ‘China geeft de Birmese junta het goede voorbeeld’

 

BIBU04
NATUURRAMPEN ‘Een humanitaire macht is sneller’ – ‘China geeft de Birmese junta het goede voorbeeld’
747 words
14 May 2008
ADALDA
Landelijke editie
5
Dutch
Copyright 2008 AD Nieuwsmedia All Rights Reserved

 

Met een cycloon in Birma en een aardbeving in China wordt er een zwaar beroep gedaan op de internationale hulpverlening. De junta in Birma laat buitenlandse hulpverleners slechts mondjesmaat toe. China lijkt in staat de ramp zelf het hoofd te bieden. Maar de situatie is nog erg onoverzichtelijk.

Brengt de ramp in China de hulpverlening in Birma in gevaar?

Sebastien Kraaijeveld,

woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO):

,,De hulpverlening in Birma gaat gewoon door, maar ik kan me voorstellen dat de fondsenwerving in gevaar komt. Om rampen onder de aandacht te brengen en geld voor de hulpverlening vrij te krijgen is het belangrijk dat beelden uit het rampgebied op televisie zijn te zien. Maar die beelden bestaan nauwelijks, omdat het Birmese regime journalisten niet tot het land toelaat. Het aantal slachtoffers zal nog toenemen doordat epidemieën uitbreken.”

Wordt het niet tijd een speciale ‘humanitaire troepenmacht’ van de Verenigde Naties op te richten?

Dick Leurdijk,

VN-deskundige van het Instituut Clingendael:

,,De VN hebben in het verleden een debat gevoerd over het opzetten van een speciale humanitaire macht. Maar het is er nog niet van gekomen, onder meer omdat de oprichting van zo’n macht gepaard gaat met een grote structuurverandering binnen de VN. Maar een speciale humanitaire macht is veel sneller in staat hulp te bieden. Nu gaat er eerst veel diplomatiek overleg aan vooraf. Ik denk dat het debat snel weer op gang komt. De internationale gemeenschap is hevig verontwaardigd over de opstelling van het Birmese regime en dringt aan op een zo snel mogelijke hulpverlening.”

Leidt de Chinese ramp de aandacht af van Birma zodat de junta daar minder kritiek krijgt te verduren?

Aung Myo Minn,

directeur organisatie Human Right Education:

,,Dat is zeer de vraag. Eerder omgekeerd. China is de grote vriend van Birma. De junta volgt China altijd op de voet. In tegenstelling tot de junta, laat de Chinese regering nu zien dat ze voor haar bevolking zorgt. De Chinezen hebben gelijk reddingsoperaties en hulpacties in gang gezet. Zij geven het goede voorbeeld. Dat verhoogt de druk op de Birmese generaals. Die trekken zich niks aan van alle internationale oproep hulpverleners toe te laten en confisqueren particuliere hulpgoederen. Vluchtelingen in kampen krijgen zelfs opdracht binnen een week naar huis terug te keren. Waarheen? Ze hebben niks! We hopen dat de Chinese ramp de Birmese militairen aan het denken zet. Zodat ze eindelijk hun plicht doen en het volk helpen.”

Als Birma hulpverleners de toegang weigert, kan toegang dan door de internationale gemeenschap worden afgedwongen?

Horst Fischer,

hoogleraar Internationaal Humanitair Recht:

,,Sinds de Kosovo-oorlog bestaat het bekritiseerde ‘Responsibility to Protect’, oftewel het recht van andere landen om in te grijpen in andere landen. Dat moet worden goedgekeurd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In de meeste gevallen zijn er nogal wat mitsen en maren aan te voeren om de immuniteit van een land in gevaar te brengen. Maar als het ergens gerechtvaardigd is om in te grijpen dan is het Birma wel.”

Moet de hulp vooral worden geconcentreerd op Birma of kan ook China het niet alleen af?

Dick Loendersloot,

coördinator Noodhulp Azië van hulporganisatie ICCO en Kerken in Actie:

,,Het rampgebied in China is toegankelijker dan in Birma. China is nog vers, de hulpvraag moet nog ontstaan, al is het eerste verzoek inmiddels binnen. In Birma is nu een wat duidelijker beeld ontstaan van wat er nodig is, omdat het al een week geleden is gebeurd. Voor onze organisatie, die vooral geld doneert aan lokale instellingen, gaat het erom dat hulpverleners ter plekke, dus in China en Birma, aangeven waaraan behoefte is.”

—————————————————————–

Waarschuwing – Boeren: Paddentrek was een teken

Het seismologisch instituut van Sichuan heeft waarschuwingen voor een dreigende natuurramp vorige week weggewimpeld. Boeren hadden het instituut gewezen op een opvallende paddentrek. De boeren interpreteerden de vlucht van de padden als een voorteken voor een natuurramp. Het seismologisch instituut reageerde met een oproep aan de bevolking om normaal aan het werk te gaan. Chinese blogs maken ook melding van andere verschijnselen die in verband kunnen staan met de aardbeving. Op 5 mei verscheen in de Chutian Metropolis Daily een artikel over het plotselinge opdrogen van een meer in de provincie Hubei. Ruim 80.000 ton water verdween in vier uur tijd onder de grond.

Pagina 13 & 15: Noodweer

5476217

Overlevenden van de cycloon Nargis bedelen om hulpgoederen in Yangon, de grootste stad van Birma. FOTO AFP

AD Nieuwsmedia

Document ADALDA0020080514e45e0000f

Comments are closed.